Dan polja šećerne repe

18.06.2018. | Aktuelnosti
Dan polja šećerne repe

Kompanija Sunoko takođe je predstavila aktuelno stanje na tržištu šećera i šećerne repe, kao i neke nove tehnologije u poljoprivredi, poput koncepta varijabilnog đubrenja.

Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano nešto manje od 50.000 ha. I pored visoke temperature i suše u aprilu, kao i jakog napada kukuruzne i repine pipe, što je dovelo do do 10-15% manjih sklopova kraljice ratarskih kultura, padavine u maju su povoljno uticali na useve, te se i ove godine može očekivati prosečni prinos u ovoj godini.

Ukidanje proizvodnih kvota u prethodnoj godini dovelo je do povećanja proizvodnje za oko 20 odsto u zemljama Evropske Unije. S druge strane, povoljne klimatske prilike uticale su na rekordnu proizvodnju u prekomorskim zemljama, kao što su Indija i Tajland, pa su ukupne svetske zalihe šećera povećane. U tako složenim tržišnim uslovima veoma je važno povećati  efikasnost u svim segmentima proizvodnje šećera i smanjiti sve troškove  kako bi se sačuvala konkurentnost, a time i održivost poslovanja ovog važnog privrednog sektora.

320

„Ubuduće se za profitabilnost proizvodnje šećerne repe moramo izboriti ostvarenjem boljih prinosa šećera po hektaru, i optimizacijom troškova u toj proizvodnji. Neophodan preuslov za to je primena najnovih saznanja  i iskustava kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse”, istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko. On je dodao da je poštovanje osnovnih agronomskih načela, a pre svega plodoreda od presudnog značaja za opstanak poljoprivrede kao grane, a posebno proizvodnje šećerne repe. ​

Upravo ovakvi skupovi koje organizuje kompanija Sunoko, dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji, su jedan od načina da najnovija saznanja i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do njihove praktične primene.