Dan polja šećerne repe

04.06.2015. | Vesti i saopštenja
Dan polja šećerne repe

Kula, 3. jun 2015.Na parceli imanja „Đuro Strugar“ d.o.o kod Kule i ove godine je održan „Dan polja šećerne repe“, u organizaciji Sunoko i Agroglobe, kompanija članica MK Group. Na tradicionalnoj manifestaciji, kompanije Sunoko i Agroglobe poljoprivrednicima su predstavile aktuelno stanje na tržištu šećerne repe, nove tehnologije i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju koja se koristi u cilju povećanja prinosa šećerne repe.

Zahvaljujući međusobnoj saradnji kompanija Sunoko i Agroglobe, zaokružen je sistem poslovanja i proces ugovaranja, proizvodnje i otkupa šećerne repe, što je od izuzetnog značaja, ne samo za ove dve kompanije i njihove poslovne partnere, već i za srpski agrar u celosti. Poseban značaj ima priključenje AIK banke MK grupaciji čime je obezbedjeno stabilno finansiranje poljoprivrednih proizvodjača i isplata šećerne repe.Ove godine, u Srbiji je zasejano oko 38 000 ha. Stanje useva je vrlo dobro. Tržište šećera se stabilizovalo i pokazuje znake blagog oporavka. Ne može se očekivati povratak cena na nivo od pre nekoliko godina te se zbog toga jedino ostvarenjem boljih prinosa šećera po hektaru, može obezbediti povećanje profita i održanje konkuretnosti šećerne repe. Neophodan preuslov za to je primena najnovih saznanja kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor komanije Sunoko.

Prošle godine je uloženo blizu 20 miliona evra u pogon za odšećeravanje melase u Pećincima što je omogućilo učvršćivanje liderske pozicije Sunoko-a u balkanskom regionu.

Zahvaljujući sinergiji i međusobnoj saradnji unutar MK Group u mogućnosti smo da ponudimo jedinstven program roba i usluga u vidu AG Tehnologije. Projekat podrške „Beetglobe“, namenjen proizvođačima šećerne repe, od prošle godine kada je najavljen, uspešno je implementiran na 40 % proizvodnih površina. Siguran sam da će proizvođačima šećerne repe i dalje biti značajna podrška u radu i omogućiti stabilan rast, siguran plasman sopstvenih proizvoda, što je osnova za dugoročno partnerstvo i međusobno poverenje, ističe Dušan Jovanović, komercijalni direktor kompanije Agroglobe.