Sunoko: Inovativnim investicijama do efikasnijeg i održivijeg poslovanja

03.08.2021. | Vesti i saopštenja
Sunoko: Inovativnim investicijama do efikasnijeg i održivijeg poslovanja

Iako je ugalj još uvek naš glavni energent – čak 2/3 električne energije u našoj zemlji se dobija iz uglja, Srbija ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Upravo zato je okrenutost ka održivom razvoju energetike i obnovljivim izvorima jedan od prioriteta MK Group, što potvrđuje otvaranje našeg prvog biogasnog postrojenja u Vrbasu“, ovim rečima za Blic započinje razgovor Zoran Stojak, direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko povodom vesti da je kompanija Sunoko, kao deo MK Group, odlučila da otpadne sirovine i nusproizvode dobijene u procesu prerade šećerne repe, iskoristi za proizvodnju struje. Investicija u biogasno postrojenje vredna je više od 9 miliona evra i ujedno jedna je u nizu kojom je MK Group najavila novi investicioni ciklus planiran u ovoj godini.

Koji su benefiti od električne energije dobijene iz biomase? U kojoj meri je ovo postrojenje važno za celokupnu privredu, uštedu energije ali i očuvanje životne sredine?

U Srbiji trenutno postoji oko 30 postrojenja za biogas i naše mišljenje je da je to nedovoljno kako bi se postigla energetska konkurentnost i uhvatio brzi voz u razvoju ovog sektora privrede. Zeleni razvoj i okrenutost ka čistijoj energiji jesu prioriteti zemlje, i u tom smislu Sunoko konstantno nalazi rešenja da optimizuje procese i doprinese tom cilju. Inovativnim investicijama poput ove, upravo dajemo naš doprinos obnovljivim izvorima energije, ali i podižemo lestvicu u dostizanju efikasnijeg i održivijeg poslovanja. Ako se zna da je biogas trajno obnovljivo gorivo, njegov značaj za unapređenje energetskog bilansa zemlje i očuvanje životne sredine je nemerljiv. Sigurni smo da će primena biogasa iz našeg postrojenja, uz očuvanje prirodnih resursa, unaprediti energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji, ali i doprineti ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvora do 2040. poveća na najmanje 40%.

Da li je postrojenje projektovano po uzoru na neke slične objekte i kakav mu je sam proces rada – tehnologije?

Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja, a samo postrojenje je projektovano po uzoru na slična postrojenja koja se nalaze u Nemačkoj i Aziji. Postrojenje koristi otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe od kojih se dalje dobija biogas potreban za proizvodnju električne energije. Za razliku od klasičnih biogasnih postrojenja, naše postrojenje poseduje stanice za hidrolizu, inhibiciju i desulforizaciju gasa, čime se postiže bolje iskorišćenje metana iz sirovina. Sama procedura dobijanja biogasa je u skladu sa najvišim standardima i najnovijim rešenjima za proizvodnju ovakve vrste goriva. Postrojenje koje smo otvorili ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2.4 MW/sat, tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

 

MK Group je zajedno sa kompanijom Fintel Energija, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije. Kako je najavila, MK Group će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljno za drugu fazu vetroparka Košava.