Praznični rolat

Priprema:

Razdvojte belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa Sunoko šećerom dok se ne dobije gust krem.

U belanca dodajte prstohvat soli i umutite u sneg.

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i vanilom. Dodajte ga u porcijama u umućena žumanca i nakon toga pažljivo dodajte umućena belanca.

Postavite pleh od rerne papirom za pečenje. Sipajte pripremljenu smesu i pecite koru 8 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Izvadite ispečenu koru i okrenite na krpu, odstranite papir, a koru uvijte u rolat. Ostavite ga da se ohladi, nakon toga razvijte i namažite tečnom čokoladom. Uvijte ponovo u rolat.

Izbrazdajte viljuškom u ukrasite po vašem ukusu sladak praznični rolat.

Krostata od jagoda sa kremom

Priprema:

Prosejte brašno zajedno sa solju i praškom za pecivo u duboku posudu. Unutra razbijte celo jaje i dodajte žumance, maslac i  Sunoko šećer. Počnite da mesite dok se ne dobiju mrvice maslaca.

Pokrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na otprilike 60 minuta.

U šerpu sipajte sveže mleko i dodajte jaja, skrob i šećer. Počnite da mešate krem metalnom žicom za mućenje dok se ne zgusti. Zatim ga skinite i začinite vanilama.

Sipajte polovinu mrvica od maslaca u okruglu tepsiju na papir za pečenje.

Odozgo sipajte ohlađeni krem i poređajte jagode.

Sipajte na njih ostale mrvice maslaca i stavite voćnu pitu da se peče na 180°C dok ne bude gotova.  Ohladite dezert i pospite ga Sunoko šećerom u prahu.

Novogodišnja kakao torta sa čokoladom

Priprema:

Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni.

U posudi pomešajte žumanca, 60ml mleka i vanilu.

U drugoj posudi dobro pomešajte brašno, Sunoko šećer, prašak za pecivo, kakao i so i u njih dodajte maslac i preostali deo mleka. Mutite oko dva minuta, da smesa postane mekana. Postepeno dodajte smesu od jaja u tri dela, nakon svake mutite oko 20 sekundi.

Podelite smesu u dva pleha i pecite između 25 i 35 minuta.

Okrenite pleh na rešetku, namazanu mašću da se kore ne polome, i okrenite ih sa gornjim delom na gore. Fil i glazuru stavite kad se kore potpuno ohlade.

Za fil pomešajte na pari izlomljenu čokoladu, kakao, maslac i mleko. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smesu. Skinite sa vatre i dodajte Sunoko šećer u prahu i vanilu.

Ostavite smesu u frižideru da se stegne. Kad se fil stegne sipajte ga u posudu i mutite 1-2 minuta dok ne dobijete glatku smesu koja može da se razmazuje.

Nakon toga stavite jednu koru na poslužavnik, pokrijte je sa 3/4 fila, stavite drugu koru i namažite tortu preostalim filom. Pokrijte i ostavite da se ohladi pre serviranja.

Koktel Bolo

Priprema:

Potopite rub čaše u belance, a zatim u smesu polovine pimenta i Sunoko šećera da se zalepi na rub.

Sačekajte da se osuši pre nego što sipate koktel u čašu. U šejker sipajte sok od limuna, beli rum, sok od pomorandže i drugu polovinu šećera u prahu. Mućkajte sadržaj šejkera dok se šećer ne istopi.

Sipajte koktel u čašu punu leda i pospite drugom polovinom pimenta.

Mak srca

Priprema:

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući lisnato testo na oko pola cm debljine.

Iseći ga na 8 kvadrata. Od njih pravite 8 peciva u obliku srca.

Testo premazati umućenim jajetom.

Posuti mlevenim makom i Sunoko šećerom. Saviti gornju polovinu ka sredini, pa zatim i donju polovinu na gore. Savijen rolat preklopiti na pola, pa nožem preseći preko sredine po horizontali, ali ne do samog kraja. Razdvojiti malo dobijene polovine testa. Dobićete srce.

Peći u plehu obloženim pek papirom oko 25 minuta na 180 stepeni.

Posuti Sunoko šećerom u prahu.

Mafini sa vanilom i dve vrste čokolade

Priprema:

U posudi pomešajte Sunoko šećer i rastopljeni maslac. Mutite i dodajte jaje, pa ponovo promešajte.

Sipajte sveže mleko, vanilu i ponovo mutite.

U posebnu posudu sipajte suve sastojke – prašak za pecivo, muskatni oraščić, brašno. Promešajte i dodajte malo po malo tečne smese. Izlomite i dodajte čokoladu u smesu za mafine sa vanilom.

Sipajte smesu u kalupe i u sredinu sipajte kašičicu tečne čokolade.

Pecite čokoladne mafine oko 17 minuta na 170 stepeni.

Božićni keksići sa čokoladom

Priprema:

U posudi, mikserom umutite jaje, sodu bikarbonu, rastopljeni maslac, Sunoko šećer, med, mleko, limun, vanilu i kakao. Počinjete sa dodavanjem brašna dok ne dobijete gustu smesu, koju zatim mesite rukama. Podelite testo i počnite da režete figurice kalupima za kolače.

Pecite božićne keksiće na 180 stepeni 10 minuta.

Ukrasite ih istopljenom čokoladom na pari i poslužite.

Pahuljaste kiflice

Priprema:

Umutiti omekšao maslac ili mast sa Sunoko šećerom.

Dodati jaje i jogurt pa opet umutiti. Zatim dodati brašno, so i prašak za pecivo i mesiti testo..

Dobijeno testo podelite na dva dela. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Svaki deo uz malo brašna razvucite u krug. Na svaki deo stavite na početak pekmez ili eurokrem, pa prebacite donji deo testa preko nadeva i onda oko nadeva testo utapkajte prstom, da se lepo zatvori, posle samo urolajte kiflicu. Poslažite u pleh  i pecite dok ne krenu da rumene. Ostavite da se prohlade pa uvaljajte u šećer u prahu.

Boem kolač

Priprema:

Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika Sunoko šećera da se dobije jaka pena. Dodati 50g čokolade, 100 g mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne  i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Peći između 15 minuta.

Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela.

Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti Sunoko šećer, žumanca i brašno sa malo mleka, a ostatak mleka staviti na laganu vatru da provri. Zakuvati žumanca i uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi.

Ulupati maslac sobne temperature, pa mu dodati ohlađen krem i umutiti.

Između korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, sem na poslednju koja se ne maže. Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač.

Liker od čokolade

Priprema:

U šerpi sjedinite 500g Sunoko šećera i 100g kakao praha, dobro izmešajte i stavite na ringlu. Lagano dodajte 500ml mleka uz neprestano mešanje. Čim proključa, smanjiti temperaturu na minimum i ostaviti da lagano krčka 10-15 minuta. Sklonite sa vatre, pa u ohlađeno dodajte 1dl ruma, uz neprestano mešanje. Sipajte u čaše i prepustite se savršenom spoju ukusa!

Cvetni keksići

Priprema:

U posudu staviti omekšali margarin, Sunoko šećer i vanilin šećer, miksirati sve dok se Sunoko šećer ne otopi, da izgleda kao krema. Dodati jaja, promešati i dodavati brašno, pa zatim umesiti. Testo mesiti dok ne bude glatko. Umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se malo ohladi. Presu napuniti testom i odabrati željeni oblik za kolačiće. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta ili dok keksići na rubovima ne počnu dobijati boju. Gotove keksiće posuti sa malo Sunoko šećera u prahu.

Zebra kolač

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, dodajte Sunoko šećer i sve izmiksirajte. Dodajte mleko i ulje i nastavite sa miksirate. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer.

Uz postepeno dodavanje i lagano mešanje mikserom sjedinite suve sastojke sa žumancima i belanca dodajte na kraju. Podelite masu na dva dela. U jedan deo dodati kakao prah razmućen sa dve kašike vrele vode.

Zagrejte rernu na 180C i pecite oko 40 minuta. Pečeni kolač pospite Sunoko šećerom u prahu i secite ga potpuno hladnog.