Svi recepti

Baba al rum

Sastojci:
  • ¾ šolje suvih višanja
  • 1/3 tamnog ruma
Za testo:
  • 200gr brašna
  • 2 kašičice običnog suvog kvasca
  • 2 kašike Sunoko smeđeg šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 jaja
  • 100gr otopljenog maslaca
  • ½ šolje toplog mleka
Za sirup od ruma:
  • 1 i ½ šolje vode
  • ¾ šolje Sunoko smeđeg šećera
  • 2/3 šolje tamnog ruma

Priprema:
Suve višnje staviti u rum da nabubre, oko pola sata. Prosejati brašno, dodati Sunoko smeđi šećer, so i kvasac. U drugoj posudi izmutiti jaja, dodati otopljen puter i mleko. Mešati testo dok ne postane ujednačeno. Testo pokriti plastičnom folijom i ostaviti da naraste duplo, oko dva sata. Kada je testo naraslo, dodati oceđene višnje. Staviti testo u kalup, pokriti folijom i čekati da naraste oko sat vremena. Rernu zagrejati na 190 stepeni pa testo peći oko pola sata. Kada je kolač pečen, ostaviti ga u kalupu da se ohladi. Sirup napraviti tako što ćete zagrejati vodu i dodati u Sunoko šećer da se rastopi. Na kraju dodati rum. Vruć sirup sipati u kalup u kom se nalazi ispečeno testo. Ostaviti kolač dok ne upije svu tečnost. Kolač prevrnuti na tanjir. Napraviti glazuru tako što ćete zagrejati džem od višanja sa vodom. Glazura mora da bude tečna. Posuti kolač glazurom, a potom poslužiti.