Svi recepti
Banoffee, pita sa bananama i karamelom
- 250 g plazma keksa
- 115 g putera
- 100 g Sunoko šećera
- 100 g putera
- 400 g kondenzovanog mleka
- prstohvat soli
- 3 banane
- Limunov sok
- 250 ml mlečne slatke pavlake (36% m.m.)
- Rendana čokolada
Priprema:
Otopite puter i ostavite sa strane. Keks sameljite u secku, pa ulijte u otopljen puter i sve izmešajte. Uzmite kalup prečnika 20 cm, istresite u njega mrvičastu smesu keksa i kašikom dobro utisnite u dno kalupa i oko rubova, visine oko 3-4 cm. Stavite podlogu u frižider da odstoji. U lonac ubacite Sunoko šećer i puter i sve zajedno zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje, dok se sav Sunoko šećer ne otopi i ne dobije zlatnu karamel boju. Skinite sa vatre, pa dodajte i kondenzovano mleko koje ste prethodno zagrejali. Smanjite skroz vatru, dodajte prstohvat soli i kuvajte još par minuta dok ne dobijete lepu glatku i gustu karamel kremu. Izvadite podlogu od keksa iz frižidera i sipajte karamel fil. Vratite u frižider. Banane iseckajte na kolutove i prelijte ih sa malo limunovog soka da ne bi pocrnele. Poređajte ih preko karamel fila. Umutite slatku pavlaku i premažite preko banana. Odozgo ukrasite rendanom čokoladom.