Svi recepti

Buhtle sa cimet-šljivom

Sastojci za testo (za 4-6 osoba)

  • 500 g brašna
  • 80 g putera
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 pakovanje kvasca
  • 1 mala kašika Sunoko šećera
  • 2 supene kašike Sunoko šećera
  • 3 jaja, malo soli

Za pečenje:

  • puter
  • oko 250 ml mleka
  • 2 – 3 supene kašike Sunoko šećera
  • 1 prstohvat soli

Za cimet-šljive:

  • 1 kg šljiva
  • 6 – 7 supenih kašika Sunoko šećera
  • 1 štapić cimeta

Dodatno:

  • 100 g putera
  • 1 – 2 supene kašike mlevenih lešnika
  • 1 supena kašika Sunoko šećera

Za testo – kvasac: pomešati jednu malu kašičicu Sunoko šećera i 5 supenih kašika mleka. Pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 min. Brašno prosejati u sud, u sredini napraviti ulegnuće i sipati kvasac. Sa strane dodati Sunoko šećer (2 supene kašike), so, jaja i otopljeni puter. Zatim od sredine počevši, pomešati sve, pri tome dodavati postepeno ostatak mlakog mleka. Testo mešati, i ulupati sve dok ne počnu da se stvaraju balončići od vazduha i ostaviti na toplom mestu, dok ne poraste za duplo. Zatim ga još jednom dobro promešati, i od njega formirati jednake knedle, veličine jajeta. Peći u dubokom sudu.

Prvo se sipa 1 cl mleka u sud. Zatim se doda puter, Sunoko šećer i malo soli i kuvati dok se ne rastopi šećer i puter. Onda poslagati knedle u sud, i ostaviti ih opet na nekom toplom mestu da opet porastu.

Sud prekriti poklopcem i staviti u zagrejanu rernu na 170-200 stepeni. Buhtle tako kuvati oko 30 minuta. Ne bi trebalo da para izlazi, zato je bolje da se uzme teži poklopac. Za cimet-šljivu – voće oprati, prepoloviti, odstraniti koštice, posuti sa Sunoko šećerom (6-7 supenih kašika) i sa cimet-štapićem kuvati na umerenoj temperaturi dok šljive ne omekšaju.