Svi recepti
Buhtle sa cimet-šljivom
- 500 g brašna
- 80 g putera
- 250 ml mlakog mleka
- 1 pakovanje kvasca
- 1 mala kašika Sunoko šećera
- 2 supene kašike Sunoko šećera
- 3 jaja, malo soli
- puter
- oko 250 ml mleka
- 2 - 3 supene kašike Sunoko šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 kg šljiva
- 6 - 7 supenih kašika Sunoko šećera
- 1 štapić cimeta
- 100 g putera
- 1 - 2 supene kašike mlevenih lešnika
- 1 supena kašika Sunoko šećera
Za testo – kvasac: pomešati jednu malu kašičicu Sunoko šećera i 5 supenih kašika mleka. Pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 min. Brašno prosejati u sud, u sredini napraviti ulegnuće i sipati kvasac. Sa strane dodati Sunoko šećer (2 supene kašike), so, jaja i otopljeni puter. Zatim od sredine počevši, pomešati sve, pri tome dodavati postepeno ostatak mlakog mleka. Testo mešati, i ulupati sve dok ne počnu da se stvaraju balončići od vazduha i ostaviti na toplom mestu, dok ne poraste za duplo. Zatim ga još jednom dobro promešati, i od njega formirati jednake knedle, veličine jajeta. Peći u dubokom sudu.
Prvo se sipa 1 cl mleka u sud. Zatim se doda puter, Sunoko šećer i malo soli i kuvati dok se ne rastopi šećer i puter. Onda poslagati knedle u sud, i ostaviti ih opet na nekom toplom mestu da opet porastu.
Sud prekriti poklopcem i staviti u zagrejanu rernu na 170-200 stepeni. Buhtle tako kuvati oko 30 minuta. Ne bi trebalo da para izlazi, zato je bolje da se uzme teži poklopac. Za cimet-šljivu – voće oprati, prepoloviti, odstraniti koštice, posuti sa Sunoko šećerom (6-7 supenih kašika) i sa cimet-štapićem kuvati na umerenoj temperaturi dok šljive ne omekšaju.