Svi recepti

Buhtle sa čokoladom

Potrebno:
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 2,5 dl mleka
  • 120 g Sunoko šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 100 g putera
  • Za punjenje: teglica čokoladnog namaza po želji
  • Za ukras: 100 g čokolade za kuvanje + 5 kašika ulja + 20 g margarina
  • Za umakanje pre pečenja: 150 g otopljenog putera

Priprema:

Pomešati u većoj posudi sve suve sastojke, napraviti u sredini udubljenje u koje treba uliti istopljeni margarin, jaja i žumanca.

U toplom mleku otopiti kvasac sa kašičicom šećera pa ga dodati ostatku smese. Uz pomoć miksera umesiti testo dok ne postane dovoljno kompaktno da se istrese na radnu površinu. Potom testo mesiti rukom dok ne postane meko. Oblikovati veću kuglu, pokriti folijom za očuvanje svežine kako se na vrhu ne bi stvorila korica, i pustiti testo da narasta na toplom 45 min, dok ne udvostruči volumen.

Tada testo premesiti, razvući na debljinu od 1/2 cm pa seći na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti kašičicu nadeva, pa prstima zatvoriti tako da se dobro spoji pri dnu kako nadev ne bi iscureo. Tako formirane buhtle umakati u otopljeni maslac i slagati u lim na papir za pečenje jednu do druge.

Pokriti ubrusom i pustiti da “odmore” još 20-tak minuta. Zatim buhtle peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC 25 – 30 min. sve dok ne poprime zlatkastu boju i dok ne počnu lagano da se odvajaju jedna od druge i od ivice pleha na kom se peku.

Pečene buhtle malo ohladiti u kalupu a potom oprezno razdvojiti i umakati u otopljenu čokoladu ili posipati šećerom u prahu.