Svi recepti

Cantuccini

Sastojci:
  • 150gr badema
  • 350gr brašna
  • 180gr Sunoko smeđeg šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • ½ kašičice soli
  • 60gr maslaca
  • 0,3dl amareta ili ruma
  • malo limunove kore
  • 2 jaja

Priprema:
Polovinu badema grubo naseckati, a polovinu ostaviti cele. Za testo za cantuccine prvo promešati brašno, so, vanillin šećer i Sunoko smeđi šečer sa korom od limuna. U sredini napraviti udubljenje pa dodati rastopljeni maslac, jaja i rum, odnosno amareto. Umesiti testo da bude jako lepljivo. U testo dodati drobljene i cele bademe. Mešati da se bademi ravnomerno rasporede. Gotovo testo uz pomoć brašna formirati u kuglu. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti barem sat vremena da odstoji u frižideru.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Testo podeliti na dva dela i svaki deo razvijati na pobrašnjenoj podlozi. Trake za cantuccine staviti jednu pored druge na papir za pečenju na pleh, te ih pritisnuti dlanom da budu malo pljosnate.
Cantuccini se peku prvo oko 25-30 minuta, potom ih izvaditi i pustiti 20-tak minuta da se ohlade. Ohlađeni cantuccini se koso seku na 1 cm debele šnite, te se ponovno, na 150 stepeni prosuše uz povremeno okretanje. Moraju biti tvrdi kao dvopek i zlatno-smeđe boje. Cantuccini se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama, jer brzo omekšaju.