Svi recepti
Čizkejk
Priprema:
Pleh dimenzija 22×22 cm obložite papirom za pečenje. Prvo pripremite koricu. Sameljite keks pa ga pomešajte sa 3 kašike istopljenog putera tako da masa može da se utisne u pleh. Ako vam deluje previše suvo i sipkavo, umešajte još koju kašiku istopljenog putera. Utisnite u tankom sloju na dno pleha. U šerpici pomešajte sastojke za sos, stavite da provri, smanjite temperaturu pa pustite da blago krčka nekih 5 minuta. Sklonite sa vatre pa propasirajte kroz gustu cediljku kako u sosu ne bi bilo nikakvih koštica. Ostavite da se ohladi dok pripremate čizkejk.
U činiji mikserom umutite krem sir sa šećerom pa dodajte jaje, mutite, zatim belance i mutite još malo da se sjedini. Umešajte ekstrakt vanile i sok od limuna. Na pari istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, mešajte tako da dobijete glatku smesu i kada je
čokolada potpuno istopljena sklonite sa pare i sačekajte koji minut da se prohladi pre nego što pomešate sa krem sirom. Prohlađenu čokoladu umešajte u fil od krem sira.
U pleh, preko korice sipajte oko pola količine smese za čizkejk i poravnajte. Poprskajte sa 2 – 3 kašike pripremljenog sosa pa uz pomoć oštrog noža prošarajte po površini u raznim pravcima ali pazite da se mase potpuno ne pomešaju. Preko pažljivo, kako sos ne bi probio, sipajte ostatak mase za čizkejk i poravnajte.
Običan medicinski špric napunite sosom pa istiskujte kapljice po površini. Oštrim nožem ili čačkalicom povucite u jednom pravcu po sredini kapljica kako biste naprvili oblik poput srca.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 40 minuta i kada je gotovo, ostavile kolač još 5 minuta u zatvorenoj, ali isključenoj rerni. Ostavite da se potpuno ohladi pa stavite u frižider.