Svi recepti
Domaća bonžita
- 50 g suvih brusnica
- 50 g suvih kajsija
- 50 g suvog grožđa
- 50 g kornfleksa
- 3 kašike meda
- 150 g margarina
- 40 g ražanih i ovsenih pahuljica
- 30 g smeđeg Sunoko šećera
- 1/2 kašike susama
- 1/2 kašike semenki lana
Priprema:
Suve brusnice, kajsije i suvo grožđe sitno iseći i staviti u odgovarajuću posudu. Zatim dodati ražane i ovsene pahuljice, kornfleks, susam i lan, te sve dobro izmešati. U manju šerpu sipati šećer, med i margarin. Staviti šerpu na šporet, pa na tihoj vatri mešati da se sve polako otopi. Kada se rastopi pojačati temperaturu i neprekidno mešati dok ne provri. Kada provri kuvati još 2-3 minuta pa potom vrelim sirupom preliti sastojke, i mešati da se dobije homogena smesa. Peći 15 minuta na 180 C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Iseći po želji.