Svi recepti
Džem od šljiva
- 7 kg šljiva
- 1 kg Sunoko šećera
- cimet ili 2 kesice vanilin šećera (po želji)
Način pripreme:
Šljive oprati, povaditi koštice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati Sunoko šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 g Sunoko šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok. Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti da se kuva uz mešanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom i opet vratite na vatru. Po ukusu, pred kraj kuvanja dodati cimet ili 2 kesice vanilin šećera. Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno mešanje, pogotovu pred kraj. Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.