Svi recepti
Gomboce sa šljivama
Potrebni sastojci:
- 1300 g krompira
- 300 g brašna
- 50 g putera
- 100 g griza
- jedno jaje
- jedna kašikica muskatnog oraščića
- jedna kašikica soli
- oko 500 g šljiva, jagoda, višanja
- 100 g putera
- 100 g prezle
- Cristal šećer
kuvati krompir, procediti i napraviti pire sa mikserom, ostaviti da se malo prohladi pa
dodati puter, jaje, so, muskatni oraščić, griz i sve dobro izmešati. Brašno dodavati lagano, uz mešanje.
Testo ne treba da bude jako čvrsto, nego mekano i po malo lepljivo. Od testa napraviti valjak i seći na jednake delove i oblikovati loptice. Svaku lopticu staviti na dlan i sa drugom rukom malo stisnuti lopticu kao pljeskavicu, na sredinu ubaciti šljivu, preklopiti i oblikovati lopticu, praviti loptice dok se ne potroši svo testo.
Na šporet staviti dublju šerpu sa vodom i u vodu sipati malo ulja da se gomboce pri kuvanju ne lepe. Ostaviti da proključa pa smanjiti vatru. Ubaciti gomboce, otprilike stavljati i kuvati 5 po 5 komada, ne sve od jednom. Kuvati ih dok ne isplivaju na površinu pa vaditi rešetkastom kašikom u činiju.
U šerpici zagrejati puter dodati prezle i kratko sve zajedno upržiti. Skloniti sa vatre pa svaku gombocu uvaljati u prezlu i ređati u činiju i posuti Cristal šećerom.
Pobednik je onaj sa najviše koštica u tanjiru!