Svi recepti

Gomboce sa šljivama

Potrebni sastojci:

  •  1300 g krompira
  • 300 g brašna
  • 50 g putera
  • 100 g griza
  • jedno jaje
  • jedna kašikica muskatnog oraščića
  • jedna kašikica soli
Fil:
  • oko 500 g šljiva, jagoda, višanja
Za posipanje:
  • 100 g putera
  • 100 g prezle
  • Cristal šećer

kuvati krompir, procediti i napraviti pire sa mikserom, ostaviti da se malo prohladi pa
dodati puter, jaje, so, muskatni oraščić, griz i sve dobro izmešati. Brašno dodavati lagano, uz mešanje.

Testo ne treba da bude jako čvrsto, nego mekano i po malo lepljivo. Od testa napraviti valjak i seći na jednake delove i oblikovati loptice. Svaku lopticu staviti na dlan i sa drugom rukom malo stisnuti lopticu kao pljeskavicu, na sredinu ubaciti šljivu, preklopiti i oblikovati lopticu, praviti loptice dok se ne potroši svo testo.

Na šporet staviti dublju šerpu sa vodom i u vodu sipati malo ulja da se gomboce pri kuvanju ne lepe. Ostaviti da proključa pa smanjiti vatru. Ubaciti gomboce, otprilike stavljati i kuvati 5 po 5 komada, ne sve od jednom. Kuvati ih dok ne isplivaju na površinu pa vaditi rešetkastom kašikom u činiju.

U šerpici zagrejati puter dodati prezle i kratko sve zajedno upržiti. Skloniti sa vatre pa svaku gombocu uvaljati u prezlu i ređati u činiju i posuti Cristal šećerom.

Pobednik je onaj sa najviše koštica u tanjiru!