Svi recepti

Grčka baklava

Sastojci:

16 tankih kora

200g seckanih oraha i badema

100g Sunoko šećera

kašičica kardamoma

150g posnog margarina

1/2 kašičice cimeta

270g Sunoko šećera

160ml vode

230g meda

3 kriške limuna

2 klinčića

1/2 kašičice cimeta

Priprema:
Pomešajte seckane orahe, bademe, Sunoko šećer, cimet i kardamom. Kore za baklavu isecite prema veličini pleha i svaku obavezno premažite otopljenim margarinom. Četiri kore stavite jednu preko druge u pleh (ostatak pokrijte vlažnom krpom da se ne bi osušile) i pospite trećinom smese sa orasima. Postupak ponovite dva puta, baklavu isecite na 24 trougla i ispecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. Za to vreme, napravite sirup. U posudu sipajte sve sastojke za šerbet, kad prokuva smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Izvadite kriške limuna i klinčić, toplim sirupom odmah prelijte ohlađenu baklavu, pokrijte i ostavite tokom noći da upije šerbet.