Svi recepti
Grčka baklava
Sastojci:
16 tankih kora
200g seckanih oraha i badema
100g Sunoko šećera
kašičica kardamoma
150g posnog margarina
1/2 kašičice cimeta
270g Sunoko šećera
160ml vode
230g meda
3 kriške limuna
2 klinčića
1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Pomešajte seckane orahe, bademe, Sunoko šećer, cimet i kardamom. Kore za baklavu isecite prema veličini pleha i svaku obavezno premažite otopljenim margarinom. Četiri kore stavite jednu preko druge u pleh (ostatak pokrijte vlažnom krpom da se ne bi osušile) i pospite trećinom smese sa orasima. Postupak ponovite dva puta, baklavu isecite na 24 trougla i ispecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. Za to vreme, napravite sirup. U posudu sipajte sve sastojke za šerbet, kad prokuva smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Izvadite kriške limuna i klinčić, toplim sirupom odmah prelijte ohlađenu baklavu, pokrijte i ostavite tokom noći da upije šerbet.