Svi recepti

Grčki kolač sa vanilom

Sastojci za koru:
  • 250g putera
  • 4 jaja
  • 150g griza
  • 200g Sunoko šećera
  • 70g kokosa
  • 200g grčkog jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika rendane kore od limuna
Sastojci za sirup:
  • 500ml vode
  • 300g Sunoko šećera
  • Sok i korica jednog limuna
Sastojci za vanila krem:
  • 1,2l mleka
  • 120g gustina
  • 3 žumanca
  • 200g Sunoko šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100g putera
  • Cimet za posipanje

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Prvo pravimo koru odnosno biskvit. Prvo odvojite žumanca od belanca. Umutite zajedno Sunoko šećer i puter u penastu kremu zatim dodajte žumanca jedno po jedno. Dodajte zatim jogurt, koricu limuna, vanilin šećer, prašak za pecivo, kokos, griz i brašno. U drugoj posudi izlupajte belanca te ih dodajte prethodnoj smesi lagano mešajući spatulom. Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite oko 40 minuta. U međuvremenu napravite sirup. Šećer i vodu kuvajte sa limunom dok se šećer ne otopi. Vruć kolač lagano prelijte vrućim sirupom i ostavite da se kolač malo smlači. Pravite zatim vanila krem. Litar mleka sa Sunoko šećerom i vanilin šećerom stavite da proključa. U ostatak mleka umešajte gustin i žumanca, te ga sipajte u proključalo mleko i mešajte dok se fil ne zgusne. U vruće umešajte puter i prelijte krem preko biskvita. Kolač pospite cimetom i ohladite pre služenja.