Svi recepti

Karidopita

Sastojci: 240g griza 70 g, belog brašna 1 šolja mlevenih oraha 6 jaja 150g Sunoko šećera  70ml ulja 2 kašičice prašaka za pecivo  2 kesice vanilinog šećera 1 kašičica mlevenog cimeta 1/3 kašičice mlevenog karanfilića 4 šolje vode 350g Sunoko šećera 60g kakao praha sok od pola limuna   

Priprema:
Umutite jaja sa Sunoko šećerom da dobijete mekanu penu. U posudu sipajte brašno, dodajte griz, mleveni cimet i karanfilić, takođe i prašak za pecivo i vanilin šećer. Lepo promešajte sastojke da se ravnomerno rasporede. Dodajte u delovima suvu u mokru smesu. Dodajte ulje i ponovo promešajte. Na kraju dodajte i mlevene orahe, promešajte lepo da se ravnomerno rasporedi. Namažite pleh uljem i pospite brašnom. Sipajte smesu u pleh i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Kad bude gotovo izvadite kolač sa grizom i ostavite da se ohladi. Napravite sirup tako što sipate vodu, Sunoko šećer, kakao i sok od limuna u odgovarajuću posudu na vatri. Ugrejte vodu da provri i kuvajte oko 5 minuta. Isecite kolač na kockice ili po izboru i prelijte vrelim sirupom. Nakon što se ohladi stavite preliveni kolač u frižidr na jednu noć. Servirajte grčki kolač Melahrini karidopita (Brinetu) tako što je ukrasite komadima oraha.