Svi recepti

Keks sa cimetom i đumbirom

Sastojci

  • 75 g Sunoko smeđeg šećera
  • 150 g margarina (ili putera)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice đumbira u prahu
  • 2 kašičice cimeta
  • 350 g oštrog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 g čokolade za kuvanje

Priprema

Margarin sobne temperature izmutite mikserom sa Sunoko smeđim šećerom, dodajte i jaje pa mutite 5 minuta da postane penasto.

Dodajte so, đumbir, cimet, brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmešajte najpre kašikom. Potom rukom umesite fino kompaktno testo.

Pobrašnite radnu površinu pa oklagijom razvijte testo na nekih 5 mm debljine. Uzmite modlicu po želji i vadite keksiće. Ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Trebaće vam veliki pleh od rerne i još jedan manji.

Ostatke testa ponovo zamesite i ponovo ga razvijte i vadite keksiće. Kekse pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta. Pazite da ne potamne previše. Čokoladu otopite na pari, pa svaki keksić umočite tako da cela gornja površina keksa bude obložena čokoladom. Ređajte ih nazad na pek papir i ostavite tako na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne.