Svi recepti

Kesten pire torta

Sastojci:
  • 40 komada piškota
  • 500 gr kesten pirea
  • 500ml slatke pavlake
  • 2 kašike nes kafe
  • 2 kašike ruma ili 1 kašičica ekstrata od ruma
  • 3 kašike Sunoko šećera
  • 300 ml mineralne vode
  • 100gr oraha ili lešnika

Priprema;

U mineralnoj vodi razmutite nes kafu i rum. Uzmite pleh sa podignutim ivicama ili kalup, umočite piškote u sirup koji ste napravili i poslažite po ivicama i na dno pleha. Odmrznite kesten pire. Krenite da mutite slatku pavlaku, pa kad još uvek nije čvrsta, otpilike na pola mućenja, dodajte kesten pire i mutite sve zajedno. Karamelizujte šećer pa dodajte orahe ili lešnike, izmešajte i istresite na papir za pečenje. Ostavite da se ohladi, pa stavite u kesu i izlupajte tučkom. Umutite preostalih 200ml slatke pavlake. Preko piškota na dnu nanesite trećinu krema od kesten pirea, pa premažite trećinom umućene slatke pavlake, pa preko nje pospite trećinu karamelizovanih oraha ili lešnika. Poslažite preko drugi red piškota, pa nanesite drugu trećinu krema, trećinu slatke pavlake i pospite sa trećinom karamelizovane smese. Ponovite postupak još jednom. Kada je gotovo, ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati da se prohladi, pa poslužite.