Svi recepti
Knedle sa šljivama
Sastojci:
-
2 kašike Sunoko šećera
-
300 ml mleka
-
200 ml vode
-
2 kašike ulja
-
300 gr griza
-
100 gr mekog brašna
-
1 jaje
-
8 komada šljiva
-
100 gr prezle + 3 kašike ulja + 5 kašika Sunoko šećera
Priprema:
Na vatru staviti mleko, vodu, ulje i Sunoko šećer i dok provri izmeriti brašno i griz.
Čim provri zakuvati i brzo mešati. Skloniti da se ohladi. Viljuškom umutiti jaje pa ga dodati toploj do mlakoj masi i umesiti. Na stolu oblikovati salamu i podeliti na 16 delova.
U veću šerpu sipati vode i staviti da provri dok oblikujete knedele.
Uzimati svaki deo posebno, pa na dlanu pritisnuti sredinu, rastanjiti, ubaciti pola šljive, istanjiti ivice pa ih ubaciti u sredinu.
Kada voda provri spustiti knedele i kuvati 10 minuta. Dok se knedle kuvaju zagrejati ulje, pa spustiti prezlu i na srednjoj vatri polako mešati, da samo malo potamne.
Skloniti sa vatre, dodati Sunoko šećer i izmešati. Vaditi knedle pa ih uvaljati u ovu smesu a zatim slagati u posudu, pa poslužiti. Mogu se jesti tople.