Svi recepti

Knedle sa šljivama

Sastojci:

  • 2 kašike Sunoko šećera

  • 300 ml mleka

  • 200 ml vode

  • 2 kašike ulja

  • 300 gr griza

  • 100 gr mekog brašna

  • 1 jaje

  • 8 komada šljiva

  • 100 gr prezle + 3 kašike ulja + 5 kašika Sunoko šećera

Priprema:

Na vatru staviti mleko, vodu, ulje i Sunoko šećer i dok provri izmeriti brašno i griz.

Čim provri zakuvati i brzo mešati. Skloniti da se ohladi. Viljuškom umutiti jaje pa ga dodati toploj do mlakoj masi i umesiti. Na stolu oblikovati salamu i podeliti na 16 delova.

U veću šerpu sipati vode i staviti da provri dok oblikujete knedele.

Uzimati svaki deo posebno, pa na dlanu pritisnuti sredinu, rastanjiti, ubaciti pola šljive, istanjiti ivice pa ih ubaciti u sredinu.

Kada voda provri spustiti knedele i kuvati 10 minuta. Dok se knedle kuvaju zagrejati ulje, pa spustiti prezlu i na srednjoj vatri polako mešati, da samo malo potamne.

Skloniti sa vatre, dodati Sunoko šećer i izmešati. Vaditi knedle pa ih uvaljati u ovu smesu a zatim slagati u posudu, pa poslužiti. Mogu se jesti tople.