Svi recepti

Kolač od urmi sa karamel kremom

Sastojci:

 

125g maslaca sobne temperature

200g kandiranih urmi

kašičica soda bikarbona

60g Sunoko šećera

dva cela jajeta

280g brašna

četvrtina kašičice soli

kašičica vanila ekstrakta

kesica praška za pecivo

125g maslaca

125ml slatke pavlake (nezaslađene po mogućnosti)

125g Sunoko smeđeg šećera

pola kašičice vanila ekstrakta

Priprema:
Urme očistiti od koštica i iseckati na kockice. Potopiti ih u vodu i zakuvati. Kada provri, smanjiti vatru i ostaviti oko 3-5 minuta da se kuvaju. Skinite sa vatre i dodati sodu bikarbonu. Dobro izmešati i ostaviti sa strane da se hladi. Penasto umutiti maslac i Sunoko šećer i zatim smesi dodati jedno po jedno celo jaje uz nastavak mućenja. Nakon toga dodati brašno, prašak za pecivo, so i vanilin ekstrakt i mešati dok se ne sjedini. Na kraju dodati oko 150ml vode u kojoj su se kuvale urme. Masa treba da bude gusta kao smesa za američke palačinke, odnosno duplo gušća od smese za domaće palačinke.
Ocediti urme i umešati ih u testo. Sipati smesu u zamašćeni pleh i peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Vruć kolač iseći na kockice. U međuvremenu pripremiti sos od karamele: staviti maslac, Sunoko smeđi šećer i pavlaku za kuvanje u šerpicu i zagrejati dok ne provri. Smanjiti vatru i kuvati dok se Sunoko šećer ne rastopi. Skinuti sa vatre i umešati ekstrakt vanile.
Pola toplog sosa preliti preko kolača. Ostatak staviti na stranu i preliti pojedinačne kockice prilikom serviranja.