Svi recepti
Kolač od urmi sa karamel kremom
Priprema:
Urme očistiti od koštica i iseckati na kockice. Potopiti ih u vodu i zakuvati. Kada provri, smanjiti vatru i ostaviti oko 3-5 minuta da se kuvaju. Skinite sa vatre i dodati sodu bikarbonu. Dobro izmešati i ostaviti sa strane da se hladi. Penasto umutiti maslac i Sunoko šećer i zatim smesi dodati jedno po jedno celo jaje uz nastavak mućenja. Nakon toga dodati brašno, prašak za pecivo, so i vanilin ekstrakt i mešati dok se ne sjedini. Na kraju dodati oko 150ml vode u kojoj su se kuvale urme. Masa treba da bude gusta kao smesa za američke palačinke, odnosno duplo gušća od smese za domaće palačinke.
Ocediti urme i umešati ih u testo. Sipati smesu u zamašćeni pleh i peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Vruć kolač iseći na kockice. U međuvremenu pripremiti sos od karamele: staviti maslac, Sunoko smeđi šećer i pavlaku za kuvanje u šerpicu i zagrejati dok ne provri. Smanjiti vatru i kuvati dok se Sunoko šećer ne rastopi. Skinuti sa vatre i umešati ekstrakt vanile.
Pola toplog sosa preliti preko kolača. Ostatak staviti na stranu i preliti pojedinačne kockice prilikom serviranja.