Svi recepti
Kolač sa smokvama i rumom
- 210g brašna
- 2 jaja
- 15g praška za pecivo
- 130g maslaca
- 150g Sunoko šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 30ml aromatičnog ruma
- 9 smokvi
- 1 prstohvat soli
Priprema:
Operite i prepolovite smokve, čuvajući tri za ukras. Isecite svaku polovinu od preostalih na uzdužne ivice i poređajte na dno namazane i brašnom posute okrugle posude za pečenje prečnika 27-28 cm. Uključite rernu da se zagreje do 180 stepeni.
Umutite maslac sa Sunoko šećerom i dodajte jaja jedno po jedno, ne prestajući da mutite, a zatim rum, vanilu i so. Prosejte u smesu brašno sa praškom za pecivo i pažljivo mešajte drvenom varjačom dok se skroz ne sjedini. Sipajte gotovu smesu preko smokvi i stavite posudu u rernu na oko 35 minuta. Sačekajte da se gotov kolač ohladi i odvojite pažljivo od posude.