Svi recepti

Kolač sa smokvama i rumom

Sastojci:
  • 210g brašna
  • 2 jaja
  • 15g praška za pecivo
  • 130g maslaca
  • 150g Sunoko šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 30ml aromatičnog ruma
  • 9 smokvi
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

Operite i prepolovite smokve, čuvajući tri za ukras. Isecite svaku polovinu od preostalih na uzdužne ivice i poređajte na dno namazane i brašnom posute okrugle posude za pečenje prečnika 27-28 cm. Uključite rernu da se zagreje do 180 stepeni.

Umutite maslac sa Sunoko šećerom i dodajte jaja jedno po jedno, ne prestajući da mutite, a zatim rum, vanilu i so. Prosejte u smesu brašno sa praškom za pecivo i pažljivo mešajte drvenom varjačom dok se skroz ne sjedini. Sipajte gotovu smesu preko smokvi i stavite posudu u rernu na oko 35 minuta. Sačekajte da se gotov kolač ohladi i odvojite pažljivo od posude.