Svi recepti
Kolač sa višnjama i amaretto likerom
- 350 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 75 g Sunoko šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 50 ml mleka Za fil:
- 2 tegle kompota od višanja (po 720 ml)
- 40 g gustina
- 220 g Sunoko šećera
- 1/2 prutića cimeta
- 2 kašike amareta
- 70 g maslaca
- 150 g brašna
- 100 g mlevenih badema
- 50 g seckanih badema
Priprema
Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodati Sunoko šećer, iseckani maslac, jaje i mleko, pa sve izmesiti u ujednačeno testo. Uviti u foliju i držati 30 minuta u frižideru. Procediti višnje i sačuvati sok. Oko 100 ml soka dopuniti vodom do 500 ml. Razmutiti gustin u 3 kašike dobijenog soka, a u ostatku prokuvati prut cimeta i 50 g Sunoko šećera. Umešati razmućeni gustin, prokuvati i vratiti nazad višnje. Prokuvati, skinuti sa ringle i izvaditi cimet. Umešati amareto. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Razviti testo iz frižidera na radnoj površini posutoj brašnom i plehom izvaditi krug. Staviti testo u pleh i izvući ivice. Preko testa sipati višnje i odozgo staviti trake koje ste napravili od ostatka testa. Peći kolač oko 40 minuta, izvaditi ga iz okvira i kad se ohladi, iseći na parčiće i služiti.