Svi recepti

Kompot od jabuka i suvih šljiva

Sastojci:

  • 3-4 veće jabuke
  • 1,5 l vode
  • 3-4 pune kašike Sunoko šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 štapić cimeta
  • pola limuna

Priprema:
Jabuke oprati, oljuštiti i očistiti od semenki. Zatim iseći na krupnije kocke ili kriške i staviti u jedan sud u kome će se kuvati kompot. Suve šljive oprati u toploj void i dodati. Sve preliti vodom, pa dodati Sunoko šećer, vanilin šećer i štapić cimeta i sve dobro promešati. Pola količine Sunoko šećera dodati na početku, a pred kraj kuvanja probati kompot i po ukusu pošećeriti. Staviti da se kuva i kada kompot provri, smanjiti vatru i kuvati na umerenoj temperaturi, oko 10 minuta. Kompot je gotov čim jabuka malo omekša, a mekoću proveriti posle 5 minuta kuvanja. Kada se kompot skuvao skinuti sa vatre i izvaditi cimet štapić. Ostaviti da se malo prohladi, pa onda dodati isečene kolutiće od pola limuna.