Svi recepti

Kompot od jagoda

Sastojci:

  • Jagode
  • 800 ml vode
  • 15 kašika Sunoko šećera
  • 1 limun

Priprema:

Dobre jagode kada je o kompotu reč, su one koje nisu prezrele, već malo tvrđe, cele. Po mogućstvu birati krupnije.  Odabrane jagode očistiti od petiljki, pa ubaciti u tegle. U zavisnosti od toga koliko tegli radite, i koliko želite jagoda u tegli, toliko jagoda pripremite. Sirup pripremiti kao za baklave. Pomešajte Sunoko šećer i vodu pa staviti da provri. Od trenutka kada provri kuvati još 20 minuta. Sirup je gotov kada prođete kašikom a oseća se njegova težina – gušći je od vode, ali nije previše gust. Pred kraj kuvanja sirupa po ukusu dodati limun, isečen na kriške. Sipati limun zajedno sa sirupom, u svaku teglu po krišku dve. Gotov sirup sipati u tegle, potom ih dobro zatvoriti – najpre celofanom a onda i poklopcem. Sledi pasterizacija, tako što treba tegle poređati u odgovarajuću šerpu, zatim sipati vode do grla. Zagrejati vodu do ključanja (ali ne i da provri, do nekih 80-90 stepeni) pa skloniti sa ringle. Ostaviti tegle da se tako ohlade, u vodi, pa onda izvaditi i obrisati ih.