Svi recepti

Krem karamel sa lavandom

Sastojci:

6 jaja

250ml Sunoko šećera

1l svežeg mleka

150g Sunoko šećera za karamel

10 struka suve lavande

 

Priprema:
Početi sa zagrevanjem mleka, a zatim ga pomešati sa Sunoko šećerom i suvim strukovima lavande. Staviti da provri, mešati nekoliko puta, nakon toga ostaviti da se ohladi. Za to vreme u odgovarajućoj posudi dobro umutiti jaja. Procediti sveže mleko od lavande da bi se odvojila biljka i njeni ostaci. U umućena jaja lagano dodati zaslađeno i aromatizovano mleko uz neprestano mešanje. Karamelizovati navedenu količinu Sunoko šećera sa jednom supenom kašikom vode, a zatim dobijeni karamel svetle boje rasporediti u jednake delove u posudice za krem karamel. Rasporediti smesu od jaja i mleka u čašice. Prebaciti ih u dubok pleh i sipati hladnu vodu do sredine. Staviti krem karamel da se peče na oko 130-140 stepeni oko 70 minuta. Gotov krem karamel ostaviti da se ohladi.