Svi recepti

Krofnice

Sastojci:

  • 400ml mleka
  • 50ml ulja
  • 40g kvasca
  • 1 kašika Sunoko šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 700g brašna, 50g za posipanje

Priprema:

Kvasac nije potrebno da kisne. U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i Sunoko šećer pa izmešati. U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje. Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so. Opet izmešati. Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom. Tome dodati još 50 gr brašna. Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba. Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči. Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više. Premesite testo, sve ivice ubacite unutra. Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm. Vadite modlom, veličine koju želite krofne. Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati. Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne. Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta. Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba. Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto. Obavezno poklopite do okretanja. Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne. Sada se ne poklapa. Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja. Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.