Svi recepti

Kunafa

Sastojci:

225g rezanaca za kadaif

125g putera

2 kašike mleka

200g Feta sira

1,5 čaša vode

1,5 čaša Sunoko šećera

kašika soka od limuna

2 kašike meda

2 kašike putera

 

Priprema:
Prvo pripremiti sirup: sipati vodu i Sunoko šećer, ostaviti da ključa 5 minuta, potom smanjiti temperaturu i mešati još 15 minuta. Dodati sok od limuna i odložiti na stranu.
Istopiti maslac i pomešati ga sa mlekom.
Pola rezanaca usitniti u blenderu (možete i ručno). Vatrostalnu posudu, premazati polovinom mešavine meda i maslaca, zatim staviti usitnjene rezance, pritisnuti i četkom naneti polovinu smese maslaca i mleka.
Usitniti ispran feta sir i ravnomerno ga rasporediti, pa prekriti drugom polovinom rezanaca. Ostatak mešavine putera i mleka rasporediti po površini.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok gornji sloj ne postane zlatne boje. Izvaditi ga, prevrnuti na tanjir, pa posudu u kojoj ćete peći ponovo premazati smesom od meda i putera, pa vratiti kunefe tako što će gornji deo sada biti dole. Vratiti ga u rernu i peći dok gornji sloj ne postane zlatno-žut.
Kunefe preliti mlakim sirupom čim se izvade iz rerne.
Napomena: ako ne možete naći rezance za kadaif, poslužiće i tanko testo za supu.