Svi recepti

Kunefe

Sastojci:   225g rezanaca za kadaif 150g putera 2 supene kašike mleka 200g Feta sira 2 supene kašike meda 2 supene kašike putera Sirup: 1.5 čaša vode 1.5 čaša Sunoko šećera

Priprema:

Sipajte vodu i Sunoko šećer, ostavite da ključa 5 minuta, potom smanjite temperaturu i mešajte još 15 minuta. Dodajte sok od limuna i odložite na stranu.
Istopite maslac i pomešejte ga sa mlekom. Pola rezanaca usitnite u blender. Vatrostalnu posudu, prečnika 23cm, premažite polovinom mešavine meda i sa malo putera, stavite sitno usitnjene rezance, pritisnite i četkom nanesite polovinu smese maslaca i mleka. Usitnite feta sir (koji je tokom prethodna 24h dobro ispran 3-4 puta) i ravnomerno ga rasporedite, pa prekrijte drugom polovinom rezanaca. Ostatak mešavine putera i mleka rasporedite po površini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni, na 190C dok ne postane zlataste boje. Izvadite ga, prevrnite na tanjir, pa posudu u kojoj pečete ponovo premažite smesom od meda i putera, pa vratite kunefe tako što će gornji deo sada biti dole. Vratite ga u rernu i pecite dok gornji sloj ne postane zlatno-žut. Čim kunefe izvadite iz rerne, prelijte ga mlakim sirupom.