Svi recepti
Kuvano vino
Sastojci:
750 ml crnog vina ili 375 ml crnog vina + 375 ml soka od grožđa, brusnice ili crne ribizle
100 g Sunoko šećera (ili više po ukusu)
6 karanfilića
1 štapić cimeta
6 allspice bobica
4 mahune kardamoma
nekoliko trakica kore pomorandže
Za posluživanje:
suvo grožđe
pečeni neslani kikiriki
kandirana kora pomorandže
votka ili neki liker na bazi ruma (opciono)
Priprema:
Sve sastojke ubacite u lonac i kuvajte na srednje tihoj vatri 10-15 minuta. Mešajte dok se šećer ne rastvori i nemojte dozvoliti da vri, bolje je da samo struji. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno još 5 minuta. Procedite i ako želite, sipajte jednu rakijsku čašicu votke.
Ako želite, u čašu sa vinom ubacite 12 kašičice mešavine kikirikija i suvog grožđa, eventualno dodajte kandiranu pomorandžu.
Napomena:
Vino ne morate popiti odjednom. Možete ga kasnije podgrejati.