Svi recepti

Kuvano vino

Sastojci: 750 ml crnog vina ili 375 ml crnog vina + 375 ml soka od grožđa, brusnice ili crne ribizle 100 g Sunoko šećera (ili više po ukusu) 6 karanfilića 1 štapić cimeta 6 allspice bobica 4 mahune kardamoma nekoliko trakica kore pomorandže Za posluživanje: suvo grožđe pečeni neslani kikiriki kandirana kora pomorandže votka ili neki liker na bazi ruma (opciono)

Priprema:
Sve sastojke ubacite u lonac i kuvajte na srednje tihoj vatri 10-15 minuta. Mešajte dok se šećer ne rastvori i nemojte dozvoliti da vri, bolje je da samo struji. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno još 5 minuta. Procedite i ako želite, sipajte jednu rakijsku čašicu votke.
Ako želite, u čašu sa vinom ubacite 12 kašičice mešavine kikirikija i suvog grožđa, eventualno dodajte kandiranu pomorandžu.

Napomena:
Vino ne morate popiti odjednom. Možete ga kasnije podgrejati.