Svi recepti

Lagana torta sa jagodama

Keks deo:
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g Sunoko šećera u prahu
  • 150 g margarina
  • Beli deo:
  • 350 g krem sira
  • 200 ml kisele pavlake sa najmanje 20% mlečne masti
  • 350 ml slatke pavlake
  • 200 g Sunoko šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica želatina od 10gr
  • Žele:
  • 300 g jagoda
  • 3 kašike Sunoko šećera
  • 1 kesica želatina od 10 gr

Priprema:

Pomešajte mleveni keks i šećer u prahu, pa dodajte otopljeni margarin. Dobro sjedinite i stavite na dno kalupa, utisnite kašikom ili rukom, pa ostavite u frižider dok pripremite krem. Pomešajte sir i kiselu pavlaku sa šećerom u prahu. Ulupajte slatku pavlaku i dodajte je prethodnoj smesi. Ako je ređe onda dodajte želatin, a ako je smesa gusta (ovo ume da varira zbog kvaliteta kisele i slatke pavlake) želatin potopite sa 5 kašika vode i zagrejte da se granule želatina otope, nikako da provri, pa tu smesu istresite u smesu sa sirom i dobro sjedinite. Ovaj krem nanesite preko keks kore. Za sledeći korak pomešajte jagode sa šećerom pa stavite na vatru da provri, a želatin potopite u 5 kašika vode. Kad provri kuvajte jos minut-dva i sklonite, pa u tako vruće, (ali da ne vri) istresite želatin. Dobro promešajte da bi se želatin otopio i ostavite da se prohladi. Kada se smesa bude stezala nanesite je preko belog krema i ostavite u frižider nekoliko sati da odstoji da se sve lepo veže i stegne. Posle samo skinite obruč i poslužite.