Svi recepti
Lagana torta sa jagodama
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g Sunoko šećera u prahu
- 150 g margarina
- Beli deo:
- 350 g krem sira
- 200 ml kisele pavlake sa najmanje 20% mlečne masti
- 350 ml slatke pavlake
- 200 g Sunoko šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica želatina od 10gr
- Žele:
- 300 g jagoda
- 3 kašike Sunoko šećera
- 1 kesica želatina od 10 gr
Priprema:
Pomešajte mleveni keks i šećer u prahu, pa dodajte otopljeni margarin. Dobro sjedinite i stavite na dno kalupa, utisnite kašikom ili rukom, pa ostavite u frižider dok pripremite krem. Pomešajte sir i kiselu pavlaku sa šećerom u prahu. Ulupajte slatku pavlaku i dodajte je prethodnoj smesi. Ako je ređe onda dodajte želatin, a ako je smesa gusta (ovo ume da varira zbog kvaliteta kisele i slatke pavlake) želatin potopite sa 5 kašika vode i zagrejte da se granule želatina otope, nikako da provri, pa tu smesu istresite u smesu sa sirom i dobro sjedinite. Ovaj krem nanesite preko keks kore. Za sledeći korak pomešajte jagode sa šećerom pa stavite na vatru da provri, a želatin potopite u 5 kašika vode. Kad provri kuvajte jos minut-dva i sklonite, pa u tako vruće, (ali da ne vri) istresite želatin. Dobro promešajte da bi se želatin otopio i ostavite da se prohladi. Kada se smesa bude stezala nanesite je preko belog krema i ostavite u frižider nekoliko sati da odstoji da se sve lepo veže i stegne. Posle samo skinite obruč i poslužite.