Svi recepti

Lenja pita s višnjama

Potrebni sastojci za odlazak na izlet Testo:
  • dve kašike masti
  • jaje
  • jedno žumance
  • pet kašika Cristal šećera
  • tri kašike mleka
  • 350 g brašna
  • prašak za pecivo
Fil:
  • pola kile višanja
  • šećer po ukusu
  • cimet
  • kašika prezli

Sve sastojke za testo pomešajte, a brašno dodavajte prema potrebi. Testo mora biti takvo da se ne lepi za prste. Testo pokrijte folijom ili krpom i ostavite u frižider da se malo prohladi.

Višnje stavite u šerpu, dodajte šećer i ostavite da se skuvaju, dobro ukuvajte da nema tečnosti, dodajte cimet i prezle. Tepsiju namažite sa malo masti ili ulja. Testo podelite na dva jednaka dela, razvucite ga između dva najlona ili celofana.

Donju koru stavite u tepsiju i izbockajte viljuškom i po njemu ravnomerno stavite fil od višanja, pa od gore drugu koru pa i nju izbockajte viljuškom.

Stavite pitu u zagrejanu rernu na 180°C da se peče oko 30 minuta, odnosno dok se lepo ne zarumeni.
Kad se ohladi preko pite pospite Cristal šećer.

Uživajte!