Svi recepti
Lešnik gnezda
- 2 dl vode
- 200 gr Sunoko šećera
- 150 gr margarina/maslaca
- 100 gr crne čokolade za kuvanje
- 150 gr mlevenih pečenih lešnika
- 250 gr mlevenog keksa
- oko 150 gr mlevenog pečenog lešnika
- oko 150 gr Linolade (nugat)
Priprema:
U šerpu staviti vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah dodati keks i mlevene lešnike. Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti i u zamrzivač. Čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite i kuglice će se lakše oblikovati. Kada se masa ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom. Drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Linoladu sipati u špric za ukrašavanje i istiskivati tj. puniti gnezda.
Ostaviti ih na hladnom da se dobro rashlade.