Svi recepti

Mađarski kurtoš

Sastojci: Testo:
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250ml mlakog mleka
  • 3 kašike Sunoko šećera
  • 50g margarina
  • 2 jaja
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 700g brašna
Sirup:
  • 200g Sunoko šećera
  • 70ml vode
Za posipanje:
  • Cimet
  • Vanilin šećer
  • Kokosovo brašno
  • Mleveni orasi
  • 6 limenki obloženih alu folijom

Priprema:

U toplo mleko dodati Sunoko šećer, kvasac i kašiku brašna. Ostaviti sa strane da nadođe. Margarin i jaja izmiksati, dodati vanilin šećer i kvasac i zamesiti testo uz postepeno dodavanje brašna, tako da se dobije čvrsto testo. Ostaviti oko 1 h da nadolazi. Rasklagijati testo na oko 5 mm debljine i seći trakice 2 cm širine. Trakice umotati oko limenke (koju ste prethodno obložili aluminijumskom folijom) tako da se trakice preklapaju. Limenke poređati uspravno na pleh (testo po želji možete premazati žumancetom) i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i potom skinuti sa limenki. Skuvati sirup tako što stavite Sunoko šećer i vodu da vri 4 minuta i sa njim premazati svaki kolač i uvaljati u orahe, kokos ili cimet i vanilin šećer.