Svi recepti

Makaronsi

Sastojci:

  • 80 g Sunoko kristal šećera
  • 200 g Sunoko šećera u prahu
  • 115 g belanaca (3 belanca)
  • 130 g badem brašna ili mleveni bademi
  • ekstrat vanile
  • prstohvat soli
  • boja za kolače i torte u prahu ili gelu

Čokoladni fil :

  • 150 g crne mlečne čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica kisele pavlake

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Sjediniti badem brašno i Sunoko šećer u prahu zatim dva puta prosejati i sve grumuljice izbaciti. Izmeriti da ima tačno 330 g. U činiju staviti belanca, zatim izmutiti i dodati mali prstohvat soli. Kada belanca zapene, dodati kristal šećer i mutiti srednjom brzinom. Čim belanca dobiju meku čvrstinu, dodajte ekstrat vanile, boju po želji i umutite da se boja ujednači.

Dodati prethodno sjedinjene i prosejane bademe sa šećerom. Lagano mešajte, znaćete da je smesa gotova kada podignete špatulu a smesa curi u jednom mlazu.

Smesu sipati u poslastičarsku kesu sa okruglim nastavkom prečnika 1 cm. Iz kese istisnuti sav vazduh. Istisnite smesu u krugove sa razmakom od 2 cm između njih. Pleh 3-4 puta dobro udarite o radnu površinu da biste izbacili eventualni vazduh iz macaronsa. Ostavite 15-30 minuta na sobnoj temperaturi da se uhvati „korica“. Ubaciti ih u rernu na 130 stepeni na oko 15 minuta. Kada se ispeku ostavite da se malo prohlade zatim skinuti sa papira i okrenuti ih naopako da se brže ohlade.

Priprema fila:

Čokoladu izlomiti zatim preliti slatkom pavlakom koju smo prethodno zagrejali. Ostaviti 3-4 minuta zatim promešati da se čokolada otopi. Dodati kiselu pavlaku i ostaviti da se fil skroz ohladi zatim prefilovati kolače.