Svi recepti
Makaronsi
Sastojci:
- 80 g Sunoko kristal šećera
- 200 g Sunoko šećera u prahu
- 115 g belanaca (3 belanca)
- 130 g badem brašna ili mleveni bademi
- ekstrat vanile
- prstohvat soli
- boja za kolače i torte u prahu ili gelu
Čokoladni fil :
- 150 g crne mlečne čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- 1 kašičica kisele pavlake
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Sjediniti badem brašno i Sunoko šećer u prahu zatim dva puta prosejati i sve grumuljice izbaciti. Izmeriti da ima tačno 330 g. U činiju staviti belanca, zatim izmutiti i dodati mali prstohvat soli. Kada belanca zapene, dodati kristal šećer i mutiti srednjom brzinom. Čim belanca dobiju meku čvrstinu, dodajte ekstrat vanile, boju po želji i umutite da se boja ujednači.
Dodati prethodno sjedinjene i prosejane bademe sa šećerom. Lagano mešajte, znaćete da je smesa gotova kada podignete špatulu a smesa curi u jednom mlazu.
Smesu sipati u poslastičarsku kesu sa okruglim nastavkom prečnika 1 cm. Iz kese istisnuti sav vazduh. Istisnite smesu u krugove sa razmakom od 2 cm između njih. Pleh 3-4 puta dobro udarite o radnu površinu da biste izbacili eventualni vazduh iz macaronsa. Ostavite 15-30 minuta na sobnoj temperaturi da se uhvati „korica“. Ubaciti ih u rernu na 130 stepeni na oko 15 minuta. Kada se ispeku ostavite da se malo prohlade zatim skinuti sa papira i okrenuti ih naopako da se brže ohlade.
Priprema fila:
Čokoladu izlomiti zatim preliti slatkom pavlakom koju smo prethodno zagrejali. Ostaviti 3-4 minuta zatim promešati da se čokolada otopi. Dodati kiselu pavlaku i ostaviti da se fil skroz ohladi zatim prefilovati kolače.