Svi recepti

Medeni trouglići

Sastojci

  • 1 šolja (150 ml) vode
  • 1 šolja Sunoko šećera
  • 1 šolja meda
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 2 kašike pekmeza (po želji)
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za preliv

  • 4 kašike Sunoko šećera
  • 400 ml vode

Način pripreme

U vanglicu staviti Sunoko šećer i vodu, pa kašikom promešati da se Sunoko šećer lepo otopi. Dodati med, pa sjediniti, a zatim dodati i mlevene orahe i suvo grožđe (prethodno malo potopljeno u rumu pa oceđeno). Dodati i pekmez i sve lepo promešati. Na kraju dodati i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu izliti u okrugli manji pleh obložen pek papirom (ne podmazivati ničim, samo stranice i dno pleha dobro obložiti pek-papirom). Masu ravnomerno rasporediti i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Proveriti čačkalicom da li je kolač dobro pečen. Sunoko šećer staviti u suvu šerpicu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Zatim ga preliti toplom vodom i kuvati sirup dok se Sunoko šećer sasvim ne otopi. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu površinu, skloniti pažljivo pek papir, a kolač ponovo vratiti u tepsiju. Preliti ga polovinom vrelog šećernog preliva, sačekati da malo upije, pa ga preliti i ostalim prelivom. Ostaviti da se kolač sasvim ohladi, pa seći na trougliće i služiti.