Svi recepti

Medenjaci

Sastojci za keks: 250 g brašna tip 400 125 g meda 50 g Sunoko šećera 2 kašike putera (20 g) 1/2 kašičice sode bikarbone 1 jaje 3 kašičice začina za medenjake 1/4 kašičice mlevenog belog bibera prstohvat soli Sastojci za glazuru: 2 šolje Sunoko šećera 2 belanceta

Priprema:

Stavite puter, med, šećer i začin za medenjake u šerpicu i na tihoj vatri pustite da se puter istopi. Dobro promešajte. Sklonite sa vatre i nakon minut – dva ubacite blago umućeno jaje i dobro izmešajte žicom.
U posebnu činiju prosejte brašno i sodu bikarbonu, dodajte biber, pa zatim i mešavinu sa puterom. Dok možete mešajte viljuškom, a zatim zamesite testo rukama. Ako želite, možete ga zamesiti i uz pomoć miksera sa nastavcima za mešenje testa.
Od testa pravite loptice veličine oraha i ređajte ih na 2 velika pleha od rerne obložena papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 190°C oko 12 minuta.

Priprema glazure:

Ubacite šećer u blender i par puta ispuslirajte u prah. Počnite da ga postepeno dodajete u belanca i mešajte žicom. Količina dodatog šećera veoma zavisi od veličine belanaca. Glazura ne treba da je pregusta, ali ni retka. Pečene keksiće umočite 2 puta u glazuru i ređajte ih na žicu od rerne da se suše.