Svi recepti

Mini čoko kuglofi sa rumom

Sastojci (za 12 komada)

  • 100 g Sunoko šećera
  • 125 g putera (ili margarina)
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 25 g kakaa
  • 150 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice (5 g) praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 kašike ruma
  • 100 ml mleka

Za preliv:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 40 g čokolade za kuvanje
  • 60 g mlečne čokolade
  • seckani pistaći ili lešnici za posipanje

Priprema

Puter i čokoladu izlomljenu na kocke stavite u šerpicu pa otopiti na šporetu na laganoj vatri. Ostavite da se prohladi.U jednoj posudi sjedinite suve sastojke: kakao, brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi stavite jaja i izmutite mikserom sa Sunoko šećerom, 2-3 minuta da se smesa blago zapeni. Dodajte rum, mleko, otopljenu čokoladu sa puterom i mešavinu suvih sastojaka i sve kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sve poveže u glatku smesu.

Kada ste sjedinili smesu, uzmite kalupe za mini kuglofe. Ako koristite limeni kalup za mini kuglofe, dobro podmažite puterom prethodno. Kuglofe pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 min. Kad su se mini kuglofi ispekli, sačekajte da se ohlade oko 5 min. pa ih pažljivo izvrnite iz kalupa. Pošto će se površina kuglofa malo naduvati i porasti prilikom pečenja, nožem odsecite vrhove kako bi ste ih poravnali i kako bi vam mini kuglofi ravno stajali kad ih preokrenete.

Preliv:

Slatku pavlaku zagrejte skoro do vrenja, skinite sa vatre i ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Neka odstoji minut pa žicom dobro izmešajte dok se sve ne otopi. Glazuru malo prohladite pa uz pomoć kašičice prelijte kuglofe.

Prelivene mini kuglofe pospite seckanim pistaćima ili lešnicima.