Svi recepti

Novogodišnja kakao torta sa čokoladom

Sastojci: Kore:
  • 6 žumanaca
  • 240ml svežeg mleka
  • vanila
  • 300g brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 300g Sunoko šećera
  • 2 kesice prašaka za pecivo
  • So
  • 150g maslaca
Fil:
  • 230g čokolade
  • 25g kakao praha
  • 160g svežeg mleka
  • 100g maslaca
  • 300g Sunoko šećera u prahu
  • vanila

Priprema:

Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni.

U posudi pomešajte žumanca, 60ml mleka i vanilu.

U drugoj posudi dobro pomešajte brašno, Sunoko šećer, prašak za pecivo, kakao i so i u njih dodajte maslac i preostali deo mleka. Mutite oko dva minuta, da smesa postane mekana. Postepeno dodajte smesu od jaja u tri dela, nakon svake mutite oko 20 sekundi.

Podelite smesu u dva pleha i pecite između 25 i 35 minuta.

Okrenite pleh na rešetku, namazanu mašću da se kore ne polome, i okrenite ih sa gornjim delom na gore. Fil i glazuru stavite kad se kore potpuno ohlade.

Za fil pomešajte na pari izlomljenu čokoladu, kakao, maslac i mleko. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne dobijete glatku smesu. Skinite sa vatre i dodajte Sunoko šećer u prahu i vanilu.

Ostavite smesu u frižideru da se stegne. Kad se fil stegne sipajte ga u posudu i mutite 1-2 minuta dok ne dobijete glatku smesu koja može da se razmazuje.

Nakon toga stavite jednu koru na poslužavnik, pokrijte je sa 3/4 fila, stavite drugu koru i namažite tortu preostalim filom. Pokrijte i ostavite da se ohladi pre serviranja.