Svi recepti
Orčata
Priprema:
Potopite pirinač sa izlomljenim štapićem cimeta u 500-600 ml vrele vode i ostavite pokriveno da se natapa preko noći.
Ujutru sve prebacite u blender i izmiksajte. Zatim procedite preko neke krpe, najbolje duple pelene i gustiš bacite. Prebacite u veći lonac, dodajte šećer, kondenzovano mleko i vanilu i dobro izmešajte. Dodajte i ostalih 1,5 l vode. Probajte i ako vam fali šećera ili vode dodajte još.
Sipajte u flaše i ohladite u frižideru. Blago promućkajte pre služenja.
Služite u čašama punim leda, posuto cimetom.
Nekoliko dodatnih napomena:
Plašila sam se mlevenja pirinča jer trenutno imam samo štapni mikser. Ali sve se odlično samlelo jer je pirinač jako omekšao, s tim što sam cimet pre mlevenja izbacila.
Ako odlučite da isprobate varijantu sa bademom, koristite blanširani i potopite ga zajedno sa pirinčem.