Svi recepti

Orčata

Sastojci: 1 šolja belog pirinča, najbolje dugog zrna 1/2 šolje Sunoko šećera 1 konzerva kondenzovanog mleka 1 štapić cimeta 1 kašičica ekstrakta vanile 2 l vode led po potrebi

Priprema:

Potopite pirinač sa izlomljenim štapićem cimeta u 500-600 ml vrele vode i ostavite pokriveno da se natapa preko noći.

Ujutru sve prebacite u blender i izmiksajte. Zatim procedite preko neke krpe, najbolje duple pelene i gustiš bacite. Prebacite u veći lonac, dodajte šećer, kondenzovano mleko i vanilu i dobro izmešajte. Dodajte i ostalih 1,5 l vode. Probajte i ako vam fali šećera ili vode dodajte još.

Sipajte u flaše i ohladite u frižideru. Blago promućkajte pre služenja.

Služite u čašama punim leda, posuto cimetom.

 

Nekoliko dodatnih napomena:

Plašila sam se mlevenja pirinča jer trenutno imam samo štapni mikser. Ali sve se odlično samlelo jer je pirinač jako omekšao, s tim što sam cimet pre mlevenja izbacila.

Ako odlučite da isprobate varijantu sa bademom, koristite blanširani i potopite ga zajedno sa pirinčem.

Zasladite život!