Svi recepti

Pavlova torta

Sastojci za puslice:
50 g čokolade za kuvanje
6 belanaca
3 kašike kakao praha
1 šolja Sunoko šećera (veća, od 300 ml)
1 kašika gustina
1 kašika sirćeta

Sastojci za fil:
250 g krem sira
par kašika Sunoko šećera
500 ml slatke pavlake
2 kašike vrlo jake instant kafe

Čokoladni sos:
75 ml Sunoko šećera
100 ml vrlo jake instant kafe
3 kašike kakao praha

I još:
čokoladna dekoracija po želji
voće po želji

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Na papiru za pečenje iscrtajte dva kruga prčnika 15cm. Neka budu razdvojeni jer će puslice narasti u rerni. Papir stavite naopačke na veliki pleh od rerne, krugovi bi trebalo da budu vidljivi. Čokoladu za kuvanje sitno iseckajte pa istopite na pari i ostavite da se prohladi. Belanca čvrsto umutite pa postepeno počnite da dodajete šećer, stalno muteći, sve dok ne dobijete čvrst šaum. Preko prosejte kakao i gustin, dodajte sirće, promešajte nežno žicom, pa umešajte i istopljenu čokoladu. Uopšte nije bitno ako je ne promešate ravnomerno. Masu rasporedite na papir za pečenje kao dve džinovske puslice samo ih poravnajte gore.

Ubacite u rernu na donji nivo, smanjite temperaturu na 120°C i sušite 1h do 1,5h. Ovo vreme mnogo zavisi od dosta faktora, tako da morate biti na oprezu nakon što prođe sat vremena. Nakon što su pavlove puslice gotove isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite da se i rerna i pavlove ohlade. Pratite da pavlove ne zagore.

Za fil posebno umutite slatku pavlaku, a posebno krem sir i šećer. Prebacite u istu činiju pa dodajte kafu i mutite tek toliko da se pomeša. Čuvajte u frižideru do sklapanja torte.
Za sos stavite sve sastojke u šerpicu da provre, pa pustite da blago krčka još nekoliko minuta dok se malo ne ugusti. Ostavite da se potpuno ohladi, ali nemojte stavljati u frižider.

Ređajte na sledeći način: prvo na tanjir za tortu stavite jednu puslicu, nanesite dosta krema, preko pobacajte voće i čokoladni ukras, preko pažljivo stavite sledeću puslicu, krem, voće, dekoraciju…Ohadite bar sat vremena u frižideru pre služenja.
Poslužite preliveno čokokafa sosom.