Svi recepti

Pekmez od šipurka

15 kg šipuraka 5 kg Sunoko šećera mnogo dobre volje

Šipurke oprati i nožem odseći krajeve. U trećinu što većeg lonca staviti šipurke, do druge trećine sipati vode i kuvati dok šipurak ne omekša.
Kuvane šipurke ispasirati kroz gušće sito, a potom propustiti preko gaze (da ne bi bilo dlačica).
Dobijenu smesu izmeriti i staviti u sud da se kuva.
Kada se zapremina smanji za oko dva prsta od prvobitne, odnosno kada voda ispari, potrebno je dodati 300 do 400 g Sunoko šećera, na zapreminu od jednog litra.
Uz mešanje kuvati dok se količina pekmeza ne smanji za još dva prsta od površine i dok se ne postigne željena gustina. (Pekmez ne bi trebalo da bude baš jako gust kao drugi pekmezi). Vruć pekmez sipati u čiste, sterilisane i tople tegle. Zatvoriti poklopcima i okrenuti tegle naopako.
Ostaviti tako pet minuta, a zatim odložiti.

Idealan je za palačinke, krofne ili se jednostavno može mazati na hleb.