Svi recepti
Pita sa jabukama i makom
Sastojci:
- 2 čaše griza
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 čaša Sunoko šećera
- 10g praška za pecivo
- 200g margarina
Nadev od jabuka:
- 1.2kg jabuka
- 4-5 kašika Sunoko šećera
- 1 kašičica cimeta
Nadev od maka:
- 100g maka
- 1 kašika griza
- 4 – 5 kašika Sunoko šećera
- 1 kašika bilo kojeg pekmeza ili džema čaj od kamilice
Priprema:
Skuvati čaj. Pomešati mak, pekmez i Sunoko šećer, pa naliti oko 100ml vrelog čaja i izmešati. Masa treba da je ređa kako bi se lako razmazala. Očistiti i narendati jabuke, dodati Sunoko šećer i cimet, pa promešati. Pomešati griz, brašno, Sunoko šećer i prašak za pecivo. Podmazati pleh 35 x 25 cm, ili približnih dimenzija, margarinom.
Ređati na sledeći način: 1/4 suvih sastojaka, pola jabuka, 1/4 suvih sastojaka, nadev od maka, 1/4 suvih sastojaka, druga polovina jabuka, 1/4 suvih sastojaka.
Preko naseckati margarin i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu izmedju 50 i 60 minuta zavisno do rerne. Pečeno je kada je blago porumenilo. Ostaviti da se prohladi, posuti Sunoko šećerom u prahu, iseći i poslužiti.