Svi recepti

Pita sa jabukama i makom

Sastojci:

  • 2 čaše griza
  • 2 čaše oštrog brašna
  • 1 čaša Sunoko šećera
  • 10g praška za pecivo
  • 200g margarina

Nadev od jabuka:

  • 1.2kg jabuka
  • 4-5 kašika Sunoko šećera
  • 1 kašičica cimeta

Nadev od maka:

  • 100g maka
  • 1 kašika griza
  • 4 – 5 kašika Sunoko šećera
  • 1 kašika bilo kojeg pekmeza ili džema čaj od kamilice

Priprema:

Skuvati čaj. Pomešati mak, pekmez i Sunoko šećer, pa naliti oko 100ml vrelog čaja i izmešati. Masa treba da je ređa kako bi se lako razmazala. Očistiti i narendati jabuke, dodati Sunoko šećer i cimet, pa promešati. Pomešati griz, brašno, Sunoko šećer i prašak za pecivo. Podmazati pleh 35 x 25 cm, ili približnih dimenzija, margarinom.

Ređati na sledeći način: 1/4 suvih sastojaka, pola jabuka, 1/4 suvih sastojaka, nadev od maka, 1/4 suvih sastojaka, druga polovina jabuka, 1/4 suvih sastojaka.

Preko naseckati margarin i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu izmedju 50 i 60 minuta zavisno do rerne. Pečeno je kada je blago porumenilo. Ostaviti da se prohladi, posuti Sunoko šećerom u prahu, iseći i poslužiti.