Svi recepti

Portokalopita

Sastojci: 

400g kora za pitu

3 jaja

280g grčkog jogurta

100g Sunoko šećera

220ml ulja

kora od 3 pomorandže

1 kašika ekstrakta vanile

prašak za pecivo

 300g Sunoko šećera

sok od 3 pomorandže

500ml vode

1 pomorandža isečena na kolutove

cimet po želji

 

Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C, a pleh veličine 20x30cm namažite uljem. Kore za pitu iscepkajte na sitne komade i ostavite ih da se osuše. Umutite jaja i Sunoko šećer, pa dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo. U smesu ubacite koru od pomorandži i vanilu. U tu smesu postepeno stavljajte iscepkane kore. Smesu prespite u pleh i pecite 40-45 minuta, dok ne porumeni. Izvadite kolač i ostavite ga da se prohladi pa ga viljuskom izbockajte. Sunoko šećer, sok od pomorandži i vodu stavite u posudu i kuvajte dok ne proključa. Kad proključa smanjite vatru i ostavite da se krčka jos 5 minuta. Ubacite iseckane kolutove i cimet ukoliko želite. Kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta. Kada je gotovo rasporedite ga ravnomerno po ohlađenom kolaču. Ostavite kolač da upije, a najbolje je spremiti ga jedan dan unapred kako bi bio sočniji.