Svi recepti

Prhka pita s višnjama

Sastojci za koru: 300 g brašna 200 g putera na sobnoj temperaturi 120 g šećera u prahu 1 kašičica ekstrakta vanile Sastojci za fil: 700 g višanja očišćenih od koštica (zamrznutih ili svežih), dobro oceđenih 80 g Sunoko šećera (ili 100 g ako su višnje mnogo kisele) 5 kašika gustina 6 kašika mlevenih pečenih badema I još: šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Okrugli kalup za tortu pokretnih ivica prečnika 22×22 cm obložite papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180°C.
Prvo pripremite koricu. Pomešajte brašno, šećer u prahu, ekstrakt vanile i komadiće putera tako što ćete trljati masu između prstiju sve dok ne dobijete mrvičastu smesu. Polovinu smese prebacite u pleh i poravnajte. Nema potrebe da masu mnogo pritiskate, slobodno ostavite da bude rastresita. Ubaicite u rernu i pecite 15ak minuta ili dok gornja površina ne dobije žućkastu boju. Izvadite odmah iz rerne i ne gasite rernu.

Pomešajte višnje, šećer i gustin. Preko polupečene kore u plehu pospite 3 kašike mlevenih badema. Preko sipajte višnje. U ovom trenutku, koliko god da ste ocedili višnje, nakon što ste im dodali šećer, one će ispustiti sok. Sipajte i njega, jer će pomešan sa šećerom i gustinom nakon pečenja postati divan žele koji će se provlačiti između višanja. Preko višanja pospite preostali mleveni badem i na kraju drugu polovinu mrvičaste smese za koricu. Opet, ne pritiskajte, već samo blago utapkajte i poravnajte prstima.

Vratite u rernu i pecite još 40-45 minuta. Nakon što je gotova, pitu izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, pa tek ohlađenu izvadite iz kalupa. Pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite. Pita je lepa i sutradan, možete je čuvati u frižideru, hlađenje joj neće smetati.