Svi recepti
Princes krofne
Sastojci:
Za krofne:
- 3 kašičice Sunoko šećera
- 5 jaja
- 250 ml vode
- 250 ml ulja
- 150 g brašna
- prstohvat soli
Za fil:
- 250 g Sunoko šećera
- 1 l mleka
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 jaje
- 5 žumanaca
- 150 g kukuruznog skroba (gustina)
- 125 g putera
- malo Sunoko šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mleka i promešati. U to umešati 150 g kukuruznog skroba, lagano muteći žicom, da dobijete smesu bez grudvica.
Preostalih 900 ml mleka skuvati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, kada provri naglo sipati vrelo mleko u prvu šerpu, u kojoj su već razmućena jaja i gustin. Inteznivno mešati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Površinu fila pokriti plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Pripremiti testo. U plastičnoj činiji razbiti jaja. Ako imate oko 250 ml jaja, nastavite po receptu. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i Sunoko šećer, i ostaviti da provri. Skloniti sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmešati da se dobije gusto i glatko testo. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz merice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena. Može se mešati varjačom ili mikserom. Uključiti rernu na 200 stepeni. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući testo iz poslastičarske kese.
Grudvice testa neka budu prečnika 5 cm. Krofne peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Krofne su gotove kad se dobro zarumene. Dovršiti fil. Umutiti mikserom smesu koja se ohladila, onda dodati omekšali puter i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil. Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne Sunoko šećerom u prahu.