Svi recepti
Šeherezadina baklava
- 500 g kora za baklavu
- 300 g oraha – pola mlevenih
- pola seckanih
- 300 g Cristal šećera
- 100 g prezle
- 1,5 dl ulja
- 75g maslaca ili margarina
- 500 g Cristal šećera
- vanili šećer
- sok od jednog limuna
- jedan limun narezan na kriške
- pola litre vode
Tepsiju podmažite uljem i stavite jednu koru, malo je poprskajte uljem, na nju stavite drugu koru, opet je malo poprskajte i tako četiri puta. Na četvrtu koru stavite orahe, šećer i prezlu, zatim koru poprskanu uljem, opet orahe, šećer i prezlu, sve dok se orasi i kore ne potroše.
Za kraj stavite četiri prazne kore samo malo poprskane uljem i sve prelijte rastopljenim maslacom ili margarinom. Baklavu isecite po želji i onda je prekrijte jednom celom korom da bi čvrsto držala one isečene da se ne dižu tokom pečenja.
Rernu zagrijte na 250 °C i odmah smanjite na 160-170°C da se polako peče otprilike 35-40 minuta. Sa pečene baklave prvo sklonite gornju koru pa celu baklavu malo poprskajte hladnom vodom da bi ostala mekana. Zatim je zalijte sa sirupom, ali oprezno: ili vruća baklava i hladni sirup ili hladna baklava i vrući sirup! Sirup lagano kuvajte sa sokom od limuna i isečenim limunom.
Poslužite sa osmehom!