Svi recepti

Šeherezadina baklava

Potrebni sastojci za porodicu na okupu:
  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g oraha – pola mlevenih
  • pola seckanih
  • 300 g Cristal šećera
  • 100 g prezle
  • 1,5 dl ulja
  • 75g maslaca ili margarina
Za sirup:
  • 500 g Cristal šećera
  • vanili šećer
  • sok od jednog limuna
  • jedan limun narezan na kriške
  • pola litre vode

Tepsiju podmažite uljem i stavite jednu koru, malo je poprskajte uljem, na nju stavite drugu koru, opet je malo poprskajte i tako četiri puta. Na četvrtu koru stavite orahe, šećer i prezlu, zatim koru poprskanu uljem, opet orahe, šećer i prezlu, sve dok se orasi i kore ne potroše.
Za kraj stavite četiri prazne kore samo malo poprskane uljem i sve prelijte rastopljenim maslacom ili margarinom. Baklavu isecite po želji i onda je prekrijte jednom celom korom da bi čvrsto držala one isečene da se ne dižu tokom pečenja.
Rernu zagrijte na 250 °C i odmah smanjite na 160-170°C da se polako peče otprilike 35-40 minuta. Sa pečene baklave prvo sklonite gornju koru pa celu baklavu malo poprskajte hladnom vodom da bi ostala mekana. Zatim je zalijte sa sirupom, ali oprezno: ili vruća baklava i hladni sirup ili hladna baklava i vrući sirup! Sirup lagano kuvajte sa sokom od limuna i isečenim limunom.

Poslužite sa osmehom!