Svi recepti
Štrudla sa džemom
- 500 g brašna (tip 500)
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 1/2 kockice svežeg kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 5 kašičica Sunoko šećera
- dzem po izboru
- 1 žumance
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku Sunoko šećera, pa ostaviti da naraste oko 15 minuta. U brašno dodati nadošlil kvasac, jaja, ulje, Sunoko šećer i so.
Umesiti testo, a zatim sjedinjeno testo umesiti još malo.
Testo podeliti na dva dela, prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Oba dela istanjiti što je više moguće, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavlja nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati Sunoko šećerom u prahu i poslužiti ih dok su još topli.