Svi recepti

Torta sa džemom od jabuka

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 4 kisele jabuke
  • 1 limun
  • 250 g margarina
  • 8 kašika Sunoko šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • 2 kašike rendane čokolade
  • 200 g džema od jabuka
  • 2 dl soka od jabuka
  • 1 šlag

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite margarin sa Sunoko šećerom i vanilin šećerom i žumancima. Dodajte u to 7 kašika brašna, prašak za pecivo, mlevene orahe i čokoladu pa pažljivo sve promešajte. Ostavite sa strane. Jabuke oljuštite i izrendajte. Prelijte sokom od 1 limuna pa ostavite 5 minuta da odstoji. Zatim iscedite sok koji su pustile jabuke (trebalo bi da dobijte oko 2 dl soka) pa u njih dodati preostale 3 kašike brašna. Posebno umutite čvrst sneg od 5 belanaca. Glavnoj smesi dodajte jabuke i blago promešajte varjačom. Zatim dodajte sneg od belanaca i takođe samo promešajte drvenom kašikom. Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh ili pleh postavljen papirom za pečenje. Površinu poravnajte i stavite da se peče 30 do 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Kada je testo pečeno, izvadite iz rerne i ostavite u plehu oko 10 minuta da se prohladi. Izvrnite koru na papir ili foliju koju možete posuti malo Sunoko kristal šećerom kako se ne bi zalepila, pa ostavite da se potpuno ohladi. Hladnu koru presecite na pola pa ih poprskajte sokom kog su pustile rendane jabuke. Na tanjir za tortu stavite donju koru pa je premažite džemom od jabuka. Stavite preko drugu koru, pritisnite malo rukom pa preko premažite preostali džem. Ostavite u frižideru oko pola sata. Zatim izvadite i premažite šlagom pa vratite u frižider. Možete ukrasiti i iseckanim komadićima jabuke.