Svi recepti

Tri leće kolač

Sastojci: Za koru:
  • 6 jaja
  • 200g Sunoko šećera
  • 200g brašna
  • 200g griza
  • 1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
  • 1l mleka
  • 500ml slatke pavlake
  • 150g mleka u prahu
Za karamel:
  • 200g Sunoko šećera
  • 200ml slatke pavlake
  • 30g maslaca

Priprema:

Umutiti 6 belanaca sa 200g Sunoko šećera, dodavati jedno po jedno muteći i žumanca. Dobro umutiti i dodati mešavinu brašna, griza i praška za pecivo. Dobro izmešati i staviti u pleh veličine 20×35 cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Peći na 180 stepeni do 30 minuta. U posudu staviti mleko i slatku pavlaku da provri i dodati malo po malo mleka u prahu muteći žicom da nema grudvica. Koru ohladiti da bude mlaka, izbockati štapićem za ražnjić i sipati vrelo mleko kutlačom i ostaviti da kora upije i ohladi se. U suvu posudu staviti 200g Sunoko šećera, karamelisati u svetlo braon boju, dodati 200ml slatke pavlake i na tihoj vatri kuvati mešajući žicom da se karamel istopi i na kraju dodati 30g maslaca. Preliti kolač, dobro ohladiti pa iseći.