Svi recepti

Tri sladoleda na štapiću

Sastojci za sladoled od cvekle, hibiskusa i kokosa:

1 konzerva (400 ml) kokosovog mleka
150 ml soka od cvekle
60 ml vode
2 kašike Sunoko šećera
2 kesice čaja od hibiskusa

Sastojci za sladoled od kivija i pomorandže:

3 kivija
2 manje pomorandže
2 kašike Sunoko šećera
2 kašike vode

Sastojci za sladoled od pečenih borovnica i krem sira:

150-200 g borovnica
Sunoko šećer
2-3 grančice ruzmarina
2-3 kašike balzamika
150 g krem sira
250 ml mlečne slatke pavlake
po želji malo soka od limuna

Priprema sladoleda od cvekle, hibiskusa i kokosa:

Stavite vodu da provri sa šećerom, smanjite i pustite da se šećer istopi. Kesice čaja stavite u šoljicu pa ih prelijte šećernim sirupom. Ostavite tako 15-ak minuta pa izvadite kesice.

U blenderu pomešajte kokosovo mleko, sok od cvekle i šećerni sirup i miksajte tek toliko da se sve lepo poveže, najviše zbog kokosovog mleka. Ovo možete da radite i običnim mikserom.

Sipajte u kalupe za sladoled i zaledite. Nakon sat vremena izvadite kalupe i malo promešajte. Sok od cvekle će se deimično nataložiti po dnu pa je potrebno malo promešati da se lepo sjedini, s tim što ako volite da bude prošarano ovo možete i da preskočite. Vratite u friz i sačekajte još pola sata do sat vremena pa ubacite štapiće. Ostavite tako preko noći.

Priprema sladoleda od kivija i pomorandže:

U lončetu na tihom istopite šećer u vodi pa ostavite da se prohladi dok pripremite ostalo.

Pomorandžama skinite samo spoljašnjiu koru zajedno sa belim slojem i eventualnim košticama i ispasirajte dobro štapnim mikserom. Zatim dodajte i kivi i smiksajte. Dodajte šećer.

Sada je potrebno da probate smesu jer u zavisnosti od toga koliko je zrelo voće biće potrebno da se doda još šećera. Ili ne.

Sipajte smesu u kalupe za sladoled, zaledite i nakon nekog vremena kada masa prestane da bude jako tečna ubacite štapiće. Ostavite da se hladi preko noći.

Priprema sladoleda od pečenih borovnica i krem sira:

Borovnice stavite u pleh i pospite balzamikom i šećerom. Između ubacite grančice ruzmarina. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30 minuta. Nakon prvih 15 minuta malo sve promešajte. Ako primetite da su borovnice pečene ranije, izvadite ih ranije iz rerne. Treba da budu džemaste. Stavite da se prohlade i izbacite ruzmarin.

U međuvremenu mikserom umutite slatku pavlaku i krem sir, ne mnogo, tek da se lepo pomeša. Probajte i ako želite dodajte kašičicu soka od limuna. Slatku pavlaku nije potrebno da ulupate u šlag pre dodavanja sira.

Umešajte pečene borovnice, sipajte u kalupe, ubacite štapiće i stavite u friz preko noći.